Сир із пліснявою – оригінальний делікатес для гурманів
Якщо ви ще не куштували, то точно чули такі назви, як камамбер, брі, горгонзола. Все це досить відома елітна продукція – так називають сир із пліснявою. У цього продукту свій особливий аромат та неймовірний смак.
Звичайно, це не новий делікатес в Україні, до того ж не дуже дешевий, але спробувати його варто. Він безпечний для споживання, адже плісняву на ньому утворюють спеціальні культури, нешкідливі для здоров'я людини.
Декілька слів про цвіль
Перше, що відлякує деяких людей від представленого сиру, – це наявність плісняви. Що ж вона собою являє? Це вид ниткоподібних грибів, які проростають на продуктах рослинного та тваринного походження. Пліснява поділяється на багато типів, певні з них несуть загрозу для здоров'я людини, інші є абсолютно нешкідливими. Саме остання цвіль присутня на елітних сирах.
Особливості виробництва
Варто зазначити, що існує два види представленого сиру: з білою та з блакитною пліснявою. Вони відрізняються на смак, а також за текстурою та процесом виготовлення.
Сир із білою пліснявою
До групи цих продуктів належать камамбер та брі. Вони виготовляються шляхом розпорошення по поверхні готової сирної головки грибків Penicillium candidum або Penicillium camemberti. Після цього їх відправляють на дозрівання.
Такий сир відрізняється приємною кремовою текстурою, має ніжний, м'який смак, що віддає ароматом грибів чи вершків.
Сир із блакитною пліснявою
Такі сорти сиру виготовляють із використанням плісняви роду Penicillium roqueforti або Pencillium glaucum. Вона має характерний блакитно-зелений колір. Пліснява вноситься безпосередньо в продукт, тому нею пронизана вся головка всередині.
Блакитний сир має виражений смак та аромат, він дещо гострий із грибним або горіховим присмаком. Найпопулярнішими сирами цього типу є дор блю, рокфор, горгонзола.
Ціна сиру з пліснявою вища, ніж вартість звичайного твердого або плавленого. Це зумовлено особливостями виготовлення. Дозріває такий продукт приблизно три місяці.
Яка користь від сирів із пліснявою?
Виробництво представленого продукту передбачає використання лише найсвіжішого та натурального молока, без домішок чи консервантів. Крім того, цей сир:
- містить багато білка, кальцію та фосфору;
- цвіль може сприяти збагаченню мікрофлори кишківника;
- ці молочні продукти є відмінним джерелом вітаміну А, K, магнію та натрію.
Звичайно, споживання таких незвичних продуктів має бути помірним, тоді вони принесуть лише користь.
З чим і як їсти такий сир?
Купити сир із пліснявою можна для додавання в салати, супи-пюре, макарони чи піцу. Також цей продукт може слугувати самостійною закускою до алкоголю. Подають його акуратно нарізаним із виноградом, горішками та медом до червоного вина.
Ідеальне поєднання таких сирів із запеченими персиками, сливами, грушами. Має гарний вигляд нарізка з елітних сортів у фруктових та сирних тарілках.
Придбати такий смаколик на святковий стіл можна в онлайн-супермаркеті «РОСТ». У каталозі представлена різна продукція від перевірених виробників (фасована або на вагу). Ціна на сири з пліснявою відрізняється залежно від типу та особливостей продукту. Оформити замовлення можна онлайн із доставкою по Україні.
Якщо хочете спробувати ці сири, вибирайте бажаний варіант та замовляйте. Ми впевнені, що смак та аромат представлених у нас продуктів не залишить вас байдужими.