Субпродукти: для приготування смачних страв
Відомо, що в більшості м’ясних страв використовують м’язове м’ясо худоби. Проте серед поціновувачів також популярні субпродукти. На їхній основі готують смачні та навіть екзотичні рецепти.
Деякі подібні продукти є навіть своєрідними візитівками національних кухонь. Наприклад, у Франції традиційною стравою є качина печінка, а в Латинській Америці туристи прагнуть скуштувати яловичий язик.
Поживна цінність та корисні властивості субпродуктів
За правилами здорового харчування їх обов’язково потрібно додавати до свого раціону. Дієтологи стверджують, що, наприклад, печінка значно корисніша за м’ясо, адже містить велику кількість необхідних людині вітамінів і мінералів. Традиційно до цієї категорії відносять їстівні органи тварин.
Купити субпродукти можна для смаження, тушкування, варіння, запікання – варіантів приготування дуже багато. Поживна цінність залежить від типу продукту. Наприклад, свиняча печінка містить всього 130 ккал на 100 г, при цьому білків у ній більше, ніж жирів та вуглеводів.
Потенційна користь субпродуктів для здоров’я полягає в наступному:
- зниження ризику розвитку хвороби Альцгеймера. Зокрема, вживання печінки запобігає появі факторів ризику (наприклад, утворенню бляшок із бета-амілоїду та втраті пам’яті);
- поповнення запасів енергії, заліза в організмі. Останнього мікроелементу дуже багато у внутрішніх органах тварин, особливо в нирках і печінці. У деяких людей спостерігається постійний дефіцит заліза, який супроводжується втомою та нестачею енергії. Виправити цю ситуацію допоможуть страви з субпродуктів;
- профілактика онкології. У м’ясних органах багато вітаміну B2, або рибофлавіну. Дослідження показують, що ця речовина зменшує ризик розвитку раку легенів і стравоходу;
- зміцнення імунітету. Доведено, що в субпродуктах міститься багато цинку. Цей мінерал необхідний для нормальної роботи імунітету. Люди, в організмі яких спостерігається нестача цинку, сприятливіші до інфекційних хвороб.
Вважається, що субпродукти мають нижчий клас, ніж м’ясо. Проте, по суті, вони є одним і тим самим, при цьому відрізняються меншою калорійністю та високою поживною цінністю. Їх відносять до дієтичних через зменшену кількість вуглеводів. На основі такої продукції можна готувати ковбаси, начинки, консерви, паштети.
Які існують різновиди
Субпродукти поділяють на дві категорії. До першої відносять нирки, печінку, серце, до другої – вуха, голови, легені, хвости, ноги. Останні продукти часто купують для домашніх тварин. Ціна субпродуктів залежить від цього показника, а також потрібної кількості.
На сайті супермаркету «РОСТ» можна придбати такі різновиди:
- голови курчат. На їх основі часто готують холодець або страви для собак, адже вони містять оптимальне для організму тварини співвідношення білків, жирів та вуглеводів. Особливо корисним є курячий мозок, у ньому багато вітаміну B12;
- легені. Це нежирний тип субпродукту, він містить залізо та чистий білок. За вмістом мінералів і вітамінів легені не поступаються яловичій вирізці, проте коштують дешевше;
- серце. Цей орган не містить токсинів, у ньому багато магнію, міді, заліза. Завдяки цим компонентам покращується робота серцево-судинної системи людини, судини стають міцнішими;
- нирки. Це низькокалорійний продукт, у якому багато не тільки вітамінів групи B, але й цинку, заліза й селену. Саме тому їх варто включати в раціон людей, що мають проблеми зі щитоподібною залозою.
У нас ви також можете замовити з доставкою свинячі або курячі ноги, нирки, шлунки, шиї.