Макарони: корисне й поживне харчування
Макарони – популярний продукт, який включають до свого раціону дорослі й діти. Вони відрізняються за формою, кольором, твердістю та складом. Макарони найчастіше подають вареними разом із мʼясом, рибою, різноманітними соусами й салатами.
Які інгредієнти входять до складу макаронів
Основою складу макаронних виробів є бездріжджове тісто на основі борошна та води. Цей продукт виготовляють із пшениці різних сортів, на сучасному ринку можна також зустріти вироби з рисового, гречаного, лляного та іншого борошна. Внаслідок цього вони можуть мати різний колір та текстуру.
Відповідно до українських стандартів макарони з пшеничного борошна поділяються на три групи:
- Група А. Основою для тіста є борошно з твердої пшениці вищого, першого або другого ґатунків.
- Група Б. Для продукту цього типу використовується пшеничне борошно з м'якого склоподібного зерна вищого та першого ґатунків.
- Група В. Це макаронні вироби з пшеничного хлібопекарського борошна вищого та першого ґатунків.
Якщо говорити про користь, бажано вибирати макарони з твердих сортів пшениці, оскільки вони містять менше крохмалю та більше клейковини. При цьому завдяки зниженому глікемічному індексу звичайна порція подарує відчуття насичення без вживання великої кількості калорій.
Різновиди макаронних виробів
Сучасна кухня будь-якої країни налічує величезну кількість страв із використанням таких виробів. Залежно від способу приготування та вживання можна купити макарони, що відрізняються за розміром та формою:
- Довгі. Найчастіше в магазинах можна зустріти різноманітні види тонкої вермішелі, баветте та спагеті. Однак існує ще більше десятка видів локшини, які використовуються в основному для приготування гарнірів.
- Короткі макарони. Мають форму коротких трубочок із гладкою чи ребристою поверхнею, а також спіралей.
- Макарони для запікання. Тісто для лазаньї можна зустріти найчастіше в охолодженому або замороженому вигляді, при цьому його не обов'язково попередньо відварювати. Також доволі популярним видом макаронів із цієї серії є канелоні, які начинюють м'ясом або овочами.
- Фігурні вироби. До цієї групи належать дрібні макарони різноманітної форми: равлики, метелики, ріжки, черепашки тощо.
- Готові вироби з начинкою. Продаються в охолодженому та замороженому вигляді. Здебільшого в українських магазинах зустрічаються равіолі та тортеліні.
Також можна підібрати вироби, які не містять глютену, – вони випускаються для алергіків.
Окрім начинки, макарони можуть містити різноманітні добавки в самому тісті. Їх наявність впливає не лише на смакові якості виробу, але й на його колір. Це можуть бути овочі, зелень, спеції або натуральні барвники, які вказуються на пакуванні.
Ціна макаронів в інтернет-магазину «РОСТ» приємно здивує поціновувачів цього продукту. В режимі онлайн можна замовити потрібні товари з доставкою.