Копчена риба: корисна та смачна
Вибираючи смачні страви до столу, ми найбільше уваги звертаємо на корисні для здоров’я продукти. Копчена риба ー це повністю готова до вживання солона їжа, яку обробили за допомогою однієї з технології копчення.
Раніше до такого методу вдавалися, щоб подовжити термін зберігання продукту. Зараз це спосіб не стільки консервування, скільки приготування делікатесу, який має яскравий колір та насичений смак.
Методи обробки копченої риби
Цей продукт привертає увагу гурманів, адже його не потрібно додатково смажити чи варити. Його отримують методом холодного або гарячого копчення, ці технології відрізняються між собою. Перша передбачає обробку при невисокій температурі ー до 40 градусів, у другому випадку цей показник збільшують до 80-180°C.
Потрібний ефект отримують за допомогою димового або мокрого копчення. У першому випадку обробка відбувається під час горіння деревини (це може бути плодове дерево, дуб, ясень), у другому використовують спеціальні коптильні препарати. Ці дві технології також можна поєднувати між собою під час отримання продукту.
Копчена риба попередньо може бути охолодженою або мороженою, перед обробкою її солять, можуть додавати різноманітні приправи. Гарячий спосіб вибирають для нежирних або напівжирних різновидів, адже під дією високої температури вони не втрачають велику кількість поживних речовин. Для холодного копчення більше підходять жирні типи, з головою або без, патрані, розрізані на шматки тощо.
У чому користь копченої риби
Дехто вважає, що цей продукт однозначно шкідливий, і його не варто вживати тим, хто дотримується принципів здорового харчування. Проте це не зовсім правильно, адже він має поживну цінність та певну кількість корисних речовин. Характеристики залежать від виду.
Купити копчену рибу варто завдяки таким корисним властивостям:
- відсутність бактерій та мікроорганізмів, здатних викликати хвороби. За умови правильної обробки, під впливом високої температури диму, вдасться позбутися їх повністю;
- велика кількість омега-3 та вітамінів. Вони також зберігаються, якщо під час копчення точно дотримуватися технології;
- наявність у складі білка, необхідного для нормального розвитку й функціонування м’язів та суставів;
- багато фосфору, чимала кількість магнію та кальцію. Від цих речовин залежить здоров’я мозку та серцево-судинної системи.
Процес копчення відрізняється від смаження, адже за рахунок такого способу риба не насичується додатковими жирами. Найбільше вітамінів та мінералів знаходиться у продукті холодного копчення.
Вуджена риба ー це повністю самодостатній продукт, який можна вживати з хлібом чи овочами, подавати до напоїв. Її використовують як інгредієнт різноманітних страв, наприклад, бутербродів, соусів, салатів, додають до піци, ролів, випічки, начинок для запікання тощо.
Ціна копченої риби залежить від її виду, фасування та інших критеріїв. Для подачі до неї можна придбати гірчицю, хрін, часник. Пам’ятайте, що за наявності проблем зі шлунком цей продукт не варто вживати в їжу дуже часто. У супермаркеті «РОСТ» можна придбати скумбрію, сьомгу, палтус, хек й багато інших видів риби у вигляді стейка, тушки, шматочків або філе.